24 Δεκ 2009

Χριστούγεννα

Η Βηθλεέμ αποτελεί τη γενέθλια πόλη του Χριστού. Σήμερα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής αλλά είναι περίκλειστη από το τείχος που έχει κτίσει το Ισραήλ. Στη πόλη λειτουργούν αρκετά και καλά ξενοδοχεία, αλλά η πρόσβαση είναι περιορισμένη από συγκεκριμένα σημεία ελέγχου των Ισραηλινών Αρχών, χωρίς όμως αυτό να πτοεί τους τουρίστες που αυτές τις ημέρες συρρέουν στη περιοχή. Στο ναό της Γεννήσεως, κάτω από το Ιερό Βήμα, βρίσκεται το σπήλαιο της Γεννήσεως. Στο δάπεδο υπάρχει ασημένιο δεκατετράκτινο αστέρι που φανερώνει το ακριβές σημείο. Λίγο πιο πέρα είναι το σημείο που προσκύνησαν οι τρεις Μάγοι, προσφέροντας τα τίμια δώρα στον Ιησού. Ο Ναός της Γεννήσεως χρονολογείται από τον 4ο αιώνα, περιλαμβάνει σημαντικά ψηφιδωτά στο δάπεδο και τους τοίχους αλλά και κίονες ζωγραφισμένους, αποτελεί μνημείο UNESCO από το 2012. Δίπλα - σε μικρή απόσταση - βρίσκεται ο χώρος που έχουν τοποθετηθεί τα οστά των νηπίων που θανάτωσε ο Ηρώδης. Στη περιοχή γύρω από το Ναό υπάρχουν πολλά καταστήματα που πουλάνε διάφορα αναμνηστικά (κυρίως ξυλόγλυπτα από ελιά) σε μεγάλη ποικιλία και αισθητική. Διαλέξε κάτι που να ταιριάζει με τα γούστα σας ώστε να θυμόσαστε την επίσκεψή σας. Όποιος βρεθεί στους Αγίους Τόπους αξίζει το κόπο - και την ταλαιπωρία στα φυλάκια - να επισκεφτεί και τη Βηθλεέμ.
Μακάρι το Άστρο της Βηθλεέμ να φωτίζει τα βήματά μας και να καθοδηγεί τη ζωή μας
"Η Παρθένος σήμερον τον υπερούσιον τίκτει, και η γη το σπήλαιον τω απροσίτω προσάγει. Αγγελοι μετά ποιμένων δοξολογούσι, μάγοι δε μετά αστέρος οδοιπορούσι. Δι' ημάς γαρ εγεννήθη παιδίον νέον, ο προ αιώνων Θεός".
"Η Γέννησίς σου, Χριστέ ο Θεός ημών, ανέτειλε τω κόσμω το φως το της γνώσεως· εν αυτή γαρ οι τοις άστροις λατρεύοντες, υπό αστέρος εδιδάσκοντο, σε προσκυνείν, τον Ήλιον της δικαιοσύνης, και σε γινώσκειν εξ ύψους ανατολήν, Κύριε δόξα Σοι".
Αυτή τη μέρα, ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο από τα εορταστικά δείπνα και τα καταναλωτικά σύνδρομα στον εαυτό μας και στους ανθρώπους που είναι λιγότερο "τυχεροί" από εμάς και ποιος ξέρει, ίσως καταφέρουμε να (ξ)ανα-γεννηθούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου