28 Νοε 2010

Ρωμαϊκό υδραγωγείο στη Μυτιλήνη

Στη Λέσβο, μερικά χιλιόμετρα μακρυά από τη πόλη της Μυτιλήνης υπάρχουν οι καμάρες ρωμαϊκού υδραγωγείου που διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση. Λίγοι είναι αυτοί που το γνωρίζουν και λιγότεροι αυτοί που το έχουν επισκεφθεί, παρόλο που έχει κηρυχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως αρχαιολογικός χώρος.
Το νερό μεταφέρετο από την περιοχή της Αγιάσου με αγωγούς και κανάλια κατέληγε στη Μυτιλήνη για τις ανάγκες των κατοίκων της
Οι καμάρες του υδραγωγείου βρίσκονται κοντά στο γραφικό χωριουδάκι της Μόριας, μέσα σε πυκνόφυτους ελαιώνες και ποικίλη βλάστηση.
Ο δρόμος που οδηγεί από το χωριό στο σημείο αυτό είναι χωμάτινος, αλλά στην περιοχή έχει τσιμεντοστρωθεί. Ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται μόλις αντικρίζει ένα τέτοιο κατασκεύασμα σε αυτό το σημείο. Οι κεντρικοί κίονες είχαν τρία αλλεπάλληλα τόξα για τις ανάγκες της στήριξής τους και σώζονται 11 σειρές από τις 17 που υπολογίζεται ότι είχε.
Τα θεμέλια και οι βάσεις είναι μεγάλων διαστάσεων, ικανά να σηκώσουν το βάρος ενός τέτοιου εγχειρήματος και να αντέξουν στο χρόνο. Η δομική ύλη (πέτρες) προέρχεται από το νησί και είναι συνδεδεμένη με μέταλλο (μόλυβδο) και κονίαμα.
Αν βρεθείτε στο νησί, μετά το ουζάκι και τους μεζέδες που θα γευθείτε πηγαίνετε και μια βόλτα στο υδραγωγείο για να χωνέψετε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου