5 Σεπ 2014

Βρετανικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο, Δοϊράνη

Είσοδος. στο μνημείο πάνω αναφέρεται η βιβλική ρήση - ως είθισται - "THEIR NAME LIVETH FOR EVERMORE", "Το όνομα αυτών ζη εις γενεάς" από τη Σοφία Σειράχ 44:14
 Το Σεπτέμβριο του 1918 στην περιοχή της Δοϊράνης έλαβαν χώρα σειρά από μάχες του α' Παγκοσμίου Πολέμου και των Βαλκανικών Πολέμων. Στην εν λόγω μάχη Βρετανοί και Έλληνες στρατιώτες αντιμετώπισαν τον Βουλγαρικό στρατό. Οι Βρετανοί ανήγειραν ένα μνημείο στην περιοχή και φρόντισαν τους νεκρούς τους.
Μεταλλική πλάκα έξω από το νεκροταφείο που περιγράφει το μνημείο και το ιστορικό
Ο χώρος είναι πολύ περιποιημένος και φροντισμένος. 

Περιποιημένες επιτάφιες πλάκες

Άλλη άποψη
Δίπλα είναι το χωριό Μουριές με πλαζ στη λίμνη, μικρό εκθετήριο για τη λίμνη και τις δραστηριότητες των ντόπιων, ταβέρνες, ο σταθμός του τρένου, και το συνοριακό φυλάκιο και τελωνείο. Σε κοντινή απόσταση είναι τα χίλια δέντρα, ειδυλλιακό τοπίο μέσα σε δάσος με βελανιδιές και άλλα δένδρα.
Το Συμμαχικό μνημείο, λίγο πιο πέρα από το νεκροταφείο, με τη στήλη από πέτρα της περιοχής, λιοντάρια σε ρυθμό βρετανικής αυτοκρατορίας, και τέσσερις όγκους που γράφουν πάνω τα ονόματα των πεσόντων 1912-1919 
Σε κοντινή απόσταση υπάρχει και το κοιμητήριο των Ελλήνων πεσόντων το οποίο δεν επισκέφτηκα. Την επόμενη φορά... Η ευρύτερη περιοχή πάντως του Κιλκίς αποτέλεσε πεδίο πολλών πολύνεκρων και σκληρών μαχών όπως στο Σκρά, Ραβινέ, Λαχανάς, Μπέλες, Κιλκίς. 
Το μνημείο των Ηρώων στο χωριό Μουριές απέναντι από το τελωνείο και το συνοριακό φυλάκιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου