21 Νοε 2014

Γοργοπόταμος

Ο Γοργοπόταμος είναι συνδεδεμένος με τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας καθώς στις 25 Νοεμβρίου 1942 αντιστασιακές ομάδες του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ μαζί με 12 Βρετανούς ανατίναξαν την ομώνυμη γέφυρα.
Το τρένο περνά τη γέφυρα του Γοργοποτάμου κι ο οδηγός μας χαιρετά σφυρίζοντας
Η επιχείρηση ξεκίνησε με μάχη για εξουδετέρωση της φρουράς στο χώρο και τοποθέτηση εκρηκτικών στη βάση των πυλώνων. Έγιναν δύο εκρήξεις και κατάρρευσε σε δύο σημεία το γεφύρι. Απώλειες από την πλευρά των Ελλήνων δεν υπήρξαν.
Το κομμάτι που ανατινάχθηκε, στο βάθος το μνημείο
Στην Ελλάδα αποτέλεσε σταθμό για την ενωμένη εθνική αντίσταση, η πρώτη και ίσως η μόνη από κοινού προσπάθεια των δύο οργανώσεων. Η γέφυρα ενώνει τις δύο πλευρές της Οίτης αλλά με την ανατίναξή της "ένωσε" όλους τους Έλληνες! "Έλαμψε η Φθιώτιδα απ΄την ανατίναξη!" είχε πει χαρακτηριστικά αυτόπτης μάρτυρας και μαζί έλαμψε όλη η σκλαβωμένη χώρα.
Η γέφυρα από την πάνω πλευρά
Τα νέα έφτασαν παντού και αναπτέρωσαν το ηθικό των αγωνιζομένων όπου γης. Είχε αντίκτυπο σε όλη την Ευρώπη και φανέρωσε ότι η "Γερμανική μηχανή" δεν είναι ανίκητη. Αποτέλεσε ίσως την πιο σημαντική δολιοφθορά επειδή καθυστέρησε τον ανεφοδιασμό των στρατευμάτων του άξονα που πολεμούσαν στη Βόρειο Αφρική.
Άποψη από πιο ψηλά. Στο βάθος φαίνεται το φυλάκιο
Οι Γερμανοί σε αντίποινα εκτέλεσαν από το γειτονικό χωριό της Υπάτης 16 άτομα. Η οργή τους ήταν τόσο μεγάλη που ξέσπασαν στον άμαχο πληθυσμό.
Πάνω στη γέφυρα του Γοργοποτάμου

Το τρένο εμφανίζεται από το τούνελ...

... περνά από μπροστά μας, συνεχίζει στη γέφυρα ...

... και μας αποχαιρετά

Κυκλάμινα στην Οίτη

Το μνημείο
Το χωριό Γοργοπόταμος είναι γραφικό με πολλά νερά να κυλούν και με πλούσια βλάστηση. Θα βρείτε παραδοσιακά προϊόντα του τόπου και πολλές ταβέρνες με καλό φαγητό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου