22 Ιουλ 2016

Το πλοίο των Βίκινγκς στο Tonsberg

Η πόλη Tonsberg της Νορβηγίας βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα νοτιότερα του Όσλο. Θεωρείται η αρχαιότερη πόλη της χώρας. Ερμηνευτικά / ετυμολογικά το όνομα αποδίδεται ως οχυρωμένος λόφος. Εκεί βρίσκεται και ο τύμβος Oseberg που βρέθηκε θαμμένο ολόκληρο το πολεμικό πλοίο των Βίκινγκς που είχε κατασκευαστεί το 820, μαζί με τον πλούσιο ιδιοκτήτη του πιθανότατα βασιλικής γενιάς. Το πλοίο τώρα είναι σε μουσείο στο Όσλο αλλά με βάση τα ευρήματα έγινε δυνατή η σύγχρονη ανακατασκευή του.
Πλοίο των Βίκινγκς όπως κατασκευάστηκε σήμερα
Το αντίγραφο του πλοίου, το Saga Oseberg, βρίσκεται στο λιμάνι του Tonsberg και ναυπηγήθηκε το διάστημα 2011-2012, έχει μήκος περίπου 20 μέτρα, 5 μέτρα πλάτος και το κατάρτι ύψος 10 μέτρα. Είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο από δρύινο ξύλο με λεπτομερή σκαλίσματα. Έχει 15 ζευγάρια θέσεις για κωπηλάτες αλλά η κίνηση μπορεί να γίνει και με πανί. Το πανί ήταν τετράγωνο από μαλλί. Λέγεται ότι το Χειμώνα φυλάσσετο στην εκκλησία ώστε να μην φθείρεται. Το πανί των 100 m2 μπορεί να δώσει ταχύτητα 12 κόμβων. Με τέτοια πλοία οι Βίκινγκς έπλευσαν τον Ατλαντικό και έφτασαν μέχρι την Αμερική, ίσως και αλλού. 
Σκαλιστή πλώρη
Σε κοντινή απόσταση, δίπλα στη θάλασσα έχει στηθεί καρνάγιο που κατασκευάζει ένα ακόμα αντίστοιχο πλοίο με τον παραδοσιακό τρόπο που γινόταν και την εποχή των Vikings.
Λεπτομέρεια. Ξυλόγλυπτη πλώρη υψώνεται στον ουρανό
Η πόλη είναι πολύ όμορφη, έχει ωραία καφέ και εστιατόρια δίπλα στην προκυμαία, έχει το μουσείο τέχνης, εκκλησίες, ωραία γλυπτά μέσα στην πόλη. Για όποιον ενδιαφέρεται για τη φύση, υπάρχουν μονοπάτια για περπάτημα και παρατήρηση της πανίδας αλλά έχει και τη δυνατότητα περιήγησης με ταχύπλοο.
Το ναυπηγείο που βρίσκεται σε παρακείμενο χώρο, στη διαδικασία ναυπήγησης ενός ακόμα πλοίου
Το πλοίο διατίθεται προς ενοικίαση, για βόλτα και αναψυχή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου